Ananásztorta:
6 tojásfehérje
6 kanál cukor
12 kanál darált dió
2 kanál liszt
6 tojásfehérje
6 kanál cukor
8 kanál búzadara
12 tojássárgája
12 kanál cukor
25 dkg sütőmargarin
1 l tejszín
meggykompót
ananászkompót
A lapokat összeállítjuk és megsütjük. A krémhez a 12 tojássárgát 12 kanál cukorral gőzön megfőzzük, ha kihűlt, hozzáadunk 25 dkg margarint, a tejszínt felverjük. A következőképpen állítjuk össze: Első lap: magozott meggy, krém, tejszínhab. Második lap: ananász, krém, tejszínhab. Jól lehűtjük.
Kakaós muffin:
22 dkg liszt
4 dkg kakaó
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dl tej
12 dkg Rama
15 dkg cukor
1 tojás
A nyersanyagokat pontosan kimérjük. A cukor felét, a sütőport, szódabikarbónát, a vaníliás cukrot, és a kakaóport a liszttel, simára elkeverjük. A Ramát szintén simára keverjük, hozzátesszük a cukor és a vaníliás cukor másik felét. Hozzáadjuk a tojást, majd a tejet, és elkeverjük. A masszát hozzáöntjük a kakaós liszthez, és összekeverjük. A muffin formákat 3/4 részig töltjük, és 180-200 C fokon megsütjük.
Körözöttes fánkocskák:
1 dl víz
10 dkg Rama
1 csipet só
1 csipet kristálycukor
10 dkg liszt
4 db tojás
30 dkg körözött
5 dkg puha Rama
fodros petrezselyemlevél
lila hagymakarikák
pirított bacon kockák
A vizet a Ramával, a cukorral és a sóval felforraljuk. Belekeverjük a lisztet és folyamatosan keverjük a tűzhelyen, amíg a tésztaalap szürkés színű nem lesz és el nem válik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és kézi mixerrel egyesével belekeverjük a tojásokat. A tésztát nyomózsákba téve, csillagcsővel, vagy kanállal, enyhén olajos, lisztes tepsibe kerek 2,5-3 cm átmérőjű halmokat formázunk. Előmelegített sütőben 230 °C-on sütjük 10 percig, majd miután megnőttek a fánkok, a sütőt 180 °C-ra állítjuk és zsemleszínűre sütjük őket. A körözöttet összekeverjük a Ramával, majd a kihűlt fánkokba töltjük. A képen látható módon díszítjük. A körözött készítése: 25 dkg túró és egy fél fej vöröshagyma, tisztítva, apró kockára vágva. Ízlés szerint só, pirospaprika, őrölt bors, majd egy evőkanál tejfölt is hozzákeverünk és az egészet jól elkeverjük. Miután egyenletes színt kaptunk, elkészült a körözött.
Mogyorós ostyakosárkák:
4 gombóc Carte d'Or Csokoládé jégkrém (200ml)
75g puha Rama
100g kristálycukor
25g méz
75g finomliszt
75g aprított mogyoró
2 teáskanál aprított mogyoró a díszítéshez
60 dkg finomliszt, a fele rétesliszt, vagy Graham-liszt is lehet
3 tojássárgája
7 dkg olvasztott, de nem meleg Rama
3 evőkanál (6 dkg) kristálycukor
4 dl langyos tej
5 dkg morzsolt élesztő
1 mokkáskanál só
25 dkg Rama
20 dkg kristálycukor, valódi barna cukor is lehet
3 evőkanál keserű kakaópor
2-3 evőkanál finomliszt
1 tojás
2-3 dkg Rama
A tésztához valókat egy nagy tálban 7-8 perc alatt jól bedagasztjuk. Az élesztőt sem kell felfuttatni, elég csak belemorzsolni. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Letakarva, meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezt az időt kihasználjuk és elkészítjük a tölteléket: a Ramát a cukorral krémes állagúvá keverjük, (nem fontos, hogy elolvadjon benne a cukor), majd hozzáadjuk a kakaóport is. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk és hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós krémmel megkenjük, ezt megnedvesített késsel a legkönnyebb. Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát, lehetőleg minél több csavarással felhengergetjük és hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két "kalácsot" egy kb. 30x20 cm-es Ramával kikent, magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem fekszik el. 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük.
Kakaó helyett fahéjjal, dióval, vagy mákkal is készíthetjük.
Gyümölcskosár:
40 dkg friss kerti vagy erdei gyümölcs (eper, málna, stb.)
3 dl tejszín
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg sárgabaracklekvár
reszelt citromhéj
1 evőkanál tejföl
5 dkg finomra őrölt kókuszreszelék
1 db tojás
10 dkg kristálycukor
25 dkg liszt
10 dkg Rama
A lisztet, a kókuszreszeléket, a Ramát, a tojást, a tejfölt, a rumot és a citromhéjat összekeverjük és sima tésztává gyúrjuk, majd rövid időre hideg helyre tesszük. A tortaformácskákat kikenjük Ramával, vékonyan kibéleljük tésztával, a forma alját megszurkáljuk, majd egy kis időre ismét hidegre tesszük. Ezután a formákat forró sütőben 10-15 percig sütjük 180 °C fokon, amíg aranysárga színűek nem lesznek. A kész tésztakosarakat kivesszük a formából és megvárjuk, amíg kihűlnek. A belsejüket megkenjük sárgabaracklekvárral, megtöltjük felvert tejszínhabbal és gyümölcsdarabokkal, végül szeletelt mandulával díszítjük. A megsütött tésztaformák zárt dobozban több hétig is elállnak. Csak közvetlenül tálalás előtt töltjük őket meg tejszínhabbal és gyümölccsel.